Richard Reti : Biografie (als partij-speler)
t/m 1914

Richard Reti werd op 28 mei 1889 geboren in Pezzinok, een klein plaatsje bij het Bratislava, als onderdaan van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. In 1918 werd zijn geboortestreek “overgeheveld” van Hongarije naar Tsjechoslowakije. Nu ligt Pezzinok in Slowakije. Een belangrij deel van zijn “vorming” vond plaats in Wenen, waar hij wiskunde studeerde aan de universiteit van Wenen.

 Hoewel al snel duidelijk werd dat Reti een getalenteerd speler was, bleek dit nog niet uit de resultaten : Kampioenschappen Hongarije, 1908 een 7e plaats(van 15) en 1909 een 4e plaats (van 7). Ook zijn internationaal debuut kwam veel te “vroeg” Als invaller mocht hij meespelen in een groot toernooi in Wenen, en kreeg hij te maken met spelers als Duras, Maoczy, Sclechter, Rubinstein e.d. Hier kon hij nog niet tegenop, met een laatste plaats als gevolg. Een zwaarbevochten remise tegen toernooiwinnaar Duras was zijn enige succes hier.

Hierna neemt zijn speelsterkte plotseling enorm toe, Reti schreef dit toe aan zijn vriendschap met de al even getalenteerde Gyula Breyer (1893-1921).  De resultaten worden beter, o.a. een met Cohn gedeelde 3e plaats in het gambiettoernooi van Abbazzia( nu Opatija) achter Spielmann en Duras.

Als aan het grote toernooi in Mannheim(19e congres Duitse Schaakbond) een abrupt einde komt door het uitbreken van de 1e wereldoorlog staat Reti na 11 ronden op 7 punten, met overwinningen op o.a Duras, Tartakower en Fahrni.